Behöver du hjälp med PlasmaCoat? På Aalberts ST Löddeköpinge har vi lång erfarenhet av olika typer av ytbehandling.
PlasmaCoat® är en metallbeläggning som kännetecknas av extremt god klibbhämning (mot till exempel smältlim och tejp) samtidigt som den har ett mycket bra slitagemotstånd. Ytans struktur ger också bra grepp och styregenskaper som ger hög friktion. Denna typ av ytbeläggning innehåller olika hårdmetaller och därför blir ytan mer tålig mot knivar och andra verktyg.
Dessa ytbeläggningar tåler temperaturer från -40°C till +220°C och är livsmedelsgodkända. Användningsområden är framförallt laminerings-, kyl-, och brytvalsar som används i tryckpressar, konverterings- och non-wovenlinjer. Smältlim, tejp, etiketter och andra självhäftande material fastnar inte på ytan.
Ytbehandlingen fungerar även bra med ovulkaniserat gummi. Ytbehandlingen kan fås med olika typer av metallbeläggning och olika grad av hög friktion. Strukturen på ytan blir annorlunda och det blir olika klibbig konsistens, allt beroende på kundens önskemål och komponentens användningsområde.
Vår PlasmaCoat®-beläggning är en ytbehandling som består av olika skikt av metall (metallbeläggning) som vi sprutar på detaljen genom så kallad ”termisk sprutning”. Detta görs innan eventuell toppbeläggning läggs på komponenten. Vi kallar också denna del av processen för ”plasmering”, ”plasmabeläggning” eller enbart ”plasma”.
Termisk sprutning är en beläggningsprocess där vi sprutar ett eller flera skikt av metall på en komponent. Vanligast är att plasman oftast används som kombinationsskikt där ythårdheten ska kombineras med non-stick-, glid- eller dragegenskaper. Genom denna process skapas en yta som ger detaljen en betydligt längre livslängd än vid traditionella metoder bestående av endast en toppbeläggning (polymerer). PlasmaCoat® kan också användas som termisk värmebarriär eller i de fall man endast vill ha driv med extremt hög friktion.
När vi utför termisk sprutning använder vi oss av ett pulver- eller trådformigt material som med hög termisk energi sprutas på vald yta på en komponent. Detta bildar då ett extremt hårt skikt för ökad hållbarhet mot slitage, men bli samtidigt en termisk värmebarriär. Det finns flera olika varianter på processen, såsom plasmasprutning, höghastighetsflamsprutning eller bågsprutning. Skittjockleken varierar och kan vara allt från ca 30 µm till flera millimeter och man kan också få olika Ra-värden på beläggningen. Den metall som är vanligast förekommande i vår process är en kombination av nickel/aluminium. Benämningen skiljer sig sedan åt beroende på om vi använder vajer eller pulver vid själva beläggningen samt på hur grovheten på ytan ska vara. Övriga metaller som vi använder oss av är volframkarbid, kromoxid samt zirkoniumoxid.
Det finns många fördelar med att ytbehandla med PlasmaCoat® och nedan nämns tre egenskaper som är gemensamma för många av våra PlasmaCoat®-beläggningar:
Denna ytbeläggningen kännetecknas av extremt god klibbhämning samtidigt som den får ett mycket bra slitagemotstånd tack vare första skitet av metall som läggs på detaljen.
Tack vare metallbeläggningen blir ytan betydligt mer slitstark och gör att detaljen håller en längre tid i produktionsprocessen än om den enbart varit belagd med en polymerbeläggning.
Tack vare att beläggningen innehåller hårdmetaller så blir ytan mer tålig mot exempelvis knivar och andra verktyg, vilket gör att den kan utsättas för tuffare slitage än andra ytbeläggningar.
Vår ytbehandling PlasmaCoat XXXXX/4001F-11 fungerar bra som klibbhämning då den består av en silikonbaserad toppbeläggning som vi kallar för ”4001F”. Men denna beläggning kan inte appliceras på en komponent utan att först ha ett eller flera metallskikt som grund (se mer i avsnittet ”Metallbeläggning med PlasmaCoat®”). ”F”-et i namnet betyder att beläggningen är livsmedelsgodkänd. Efterföljande siffror (-11, -12 och -13) är benämningar som beskriver hur hög friktion Du som kund vill ha. En beläggning som heter ”-13” innebär väldigt hög friktion och ytan får en mer klibbig konsistens än den som heter ”-11”.
Dessa tre olika alternativ på hög friktion innebär att ytbehandlingen bygger olika tjocklek då de beläggs med olika många skikt, allt ifrån två till 10 skikt. En PlasmaCoat-beläggning som följs av siffran ”-11” bygger ungefär 80-110 µm och just denna ytbehandling kan fungera bäst på detaljer som ska kunna glida över ytan och samtidigt inte fastna. Detta är den minst ”klibbiga” av dessa tre varianter och läggs med få skikt. Den beläggning som heter ”-12” bygger ungefär 100-130 µm på tjockleken och är vårt ”mellanklibbiga” alternativ. ”-13” som slutsiffra på beläggningen ger en komponent extremt hög friktion samtidigt som den får väldigt bra släppegenskaper, så kallat ”grip-release”. Denna ytbehandling bygger något mer då den beläggs i många fler skikt och får en tjocklek på ca 140-180 µm.