Non-Stick Metoder

Tekniken nonstick används idag i stor utsträckning i en mängd olika kastruller och stekpannor och det är nog härifrån de flesta känner igen termen. Själva idén är att maten inte ska fastna i botten vid tillagning, för att på så sätt undvika att maten bränns vid eller för den delen går sönder. Mat som fastnar i exempelvis en stekpanna är något av det tråkigaste som finns och tar effektivt bort glädjen med matlagningen. Av den anledningen används nonstick av de allra flesta tillverkare av kökstillbehör idag. Dock används tekniken i långt fler sammanhang än vid matlagning; det är exempelvis vanligt inom tillverkningsindustrin för att effektivisera tillverkning och säkerställa kvaliteten på det som tillverkas. Metoderna används inom bland annat bilindustrin, för utrustning till oljeindustrin samt för olika varianter av plasttillverkning.

När man tillverkar produkter av olika slag är det mycket viktigt att materialet som används inte fastnar i den maskin som används vid tillverkningen. Detta kräver att den yta i maskinerna som kommer i kontakt med materialet är så följsam som möjligt. Förutom att förhindra att materialet fastnar så säkerställs samtidigt att det inte blir några onödiga missfärgningar eller att smuts ska fastna på produkten. Det finns tre olika varianter av nonstick som används idag och dessa är chemcoat, tempcoat och safecoat.

Chemcoat

Chemcoat är en metod som innebär att man skapar en yta av mycket hög kvalitet som har goda nonstick-egenskaper och som ser till att det finns ett bra glid på ytan. Denna metod kan användas på aluminium, stål, rostfritt stål samt på vissa kopparmaterial och med temperaturer på -40 till +260 grader Celsius. Den höga kvaliteten innebär att ytan håller under en lång tids användning, något som är ett viktigt konkurrensmedel idag.

Safecoat

Safecoat förbättrar inte bara nonstick-funktionen i sig med utmärkt glidfunktionalitet, utan den skyddar även olika komponenter mot rost. Den är uppbyggd av flera lager olika material, en blandning av polymer och fluoropolymer, för att skapa perfekta förutsättningar för användning. Materialets yta innebär att smuts lättare hålls borta, vilket underlättar vid rengöring. Det effektiva rostskyddet innebär en högre driftsäkerhet hos maskinen och dess olika komponenter, samtidigt som livslängden ökar. Den högre driftsäkerheten gör att risken för långa stopp i produktionen minskar, vilket i sin tur gör att större volymer kan tillverkas på kortare tid och till en lägre kostnad. Metoden klarar temperaturer upp till 290 grader.

Tempcoat

Tempcoat är en mycket tålig metod som ger utmärkta nonstick-egenskaper och ett bra glid. Metoden baseras på lager av polymer och fluoropolymer och har dessutom extra förstärkande lager för att säkerställa en hög kvalitet under lång tids användning. Tempcoat kan användas på aluminium, stål, rostfritt stål, koppar, keramik – samt till och med på plast. Metoden fungerar från -40 grader till +285 grader.

KONTAKTA OSS